Innoventies

Alles compleet helder

Alles compleet helder

Twee dagen geleden stond in de NRC een artikel over ‘Open boek management‘, een totaal transparante managementmethode. Alle bedrijfsinformatie is voor iedereen binnen de organisatie beschikbaar. Daardoor weet je precies wat er gebeurt, wie waar mee bezig is, wat de belangrijkste afspraken zijn en ook hoeveel iemand verdient.

“Weg met het strikte onderscheid tussen leiders en uitvoerenden” aldus een enthousiaste gebruiker.  “Je ziet eerder wanneer iets mis dreigt te gaan. Dan kun je helpen. En het scheelt dubbel werk.” Natuurlijk zijn er ook nadelen aan zo’n compleet helder informatiesysteem. Je moet als deelnemer stevig in je schoenen staan.

Duncan Oyevaar, schrijver van het boek ‘De kracht van open-book management‘: “Iedereen moet zich kwetsbaar durven opstellen en het management moet uitstralen vertrouwen in collega’s te hebben. Er moet een sfeer ontstaan waarin mensen elkaar naar een einddoel toe helpen, in plaats van affakkelen.”

omgang-met-elkaarKLEUROmgang met elkaar
Vooral die uitspraak vind ik interessant want het heeft veel raakvlakken met het stimuleren van een innovatieklimaat. Een van de pijlers is ‘de omgang met elkaar’. Hierin dien je een balans te vinden tussen veiligheid tussen mensen en het feit dat er nu eenmaal verschillen bestaan tussen collega’s in kennis en kunde.

Uit het artikel blijkt dat niet iedereen even goed kan omgaan met open boek management. Het kan ook te confronterend zijn. Het is niet alleen bouwen op ieders kwaliteiten en kracht, het gaat ook om respect voor elkaars gebreken. Die moeten er ook mogen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *