Innoventies

Veel ideeën leveren vanzelf goede ideeën op

Veel ideeën leveren vanzelf goede ideeën op

On juni 2, 2016, Posted by , In Idea support, By , , With No Comments

‘Goede ideeën geven je heel veel energie’, aldus de ontwerpers Lernert&Sander  in NRC Handelsblad. De vraag is alleen, hoe komt u aan goede ideeën?

Gelukkig is deze vraag een halve eeuw geleden opgelost. Goede ideeën krijgt u allereerst door veel ideeën te bedenken. De bedenker van het woord ‘brainstormen’, de Amerikaanse Mad man én wetenschapper Alex Osborn formuleerde het als volgt: ‘Quantity breeds quality’.

peacock-feathers-1316889_1920Die veelheid ontstaat wanneer u tijdens het bedenken niet steeds direct gaat bekijken of het wel een goed idee is. Vaak zijn ideeën ‘bij de geboorte’ niet meteen perfect. Ze moeten groeien. Door ideeën de kans te geven zich te ontwikkelen wordt de kans vergroot dat het een goede oplossing gaat bieden voor het gestelde probleem. Uitstel van oordeel is dus essentieel.

Zie ideeën als blokjes Lego. U verzamelt veel blokjes en gaat er mee bouwen. Tezamen vormen ze uiteindelijk een prachtig ontwerp. U voegt er iets aan toe, verandert wat blokjes van kleur, bekijkt het bouwwerk van verschillende kanten en bespreekt het met anderen.

Als manager bent u dagelijks bezig met verandering en innovatie. Het is dus belangrijk om de ideeënstroom te stimuleren, bij zoveel mogelijk mensen. Organiseer hiervoor regelmatig binnen teams Kansdenk-sessies of een interne Opportunity Safari.

Deze sessies leveren, mits goed begeleid, een ongelooflijke hoeveelheid frisse ideeën op die de innovatiekracht bevorderen. Uit ervaring weten we echter dat de meest goede ideeën niet verder komen dat het koffiezetapparaat. Daar worden ze gedeeld met anderen maar zelden uitgevoerd. Dat is jammer want organisaties laten zo enorme kansen liggen.

Wij hebben diverse werkvormen en workshops ontwikkeld rondom Idee Support.

Tot slot is IdeeënManagement belangrijk. Maak helder voor alle medewerkers waar men terecht kan met ideeën plus ook hoe er met die ideeën wordt omgegaan.

Heeft u zelf trouwens ook nog een goede tip om de ideeënstroom te stimuleren, wij horen ‘m graag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *