Innoventies

‘Met de benen op tafel’ is niet werken

‘Met de benen op tafel’ is niet werken

On juni 2, 2016, Posted by , In Incubatietijd, By ,, , With No Comments

Incubatietijd is een fenomeen dat al heel lang veel mensen fascineert. Hoe kan het toch dat een periode van inactiviteit nuttig kan zijn om een complex probleem op te lossen?

Al bijna een eeuw geleden (1926) werd het creatieve proces door Graham Wallas omschreven in vier fases, waarbij incubatietijd als een belangrijke fase werd gezien:

  • Preparation
  • Incubation
  • Illumination
  • Verification

Na een gedegen en uitgebreid onderzoek naar het vraagstuk, adviseerde deze Engelse sociaal psycholoog om vervolgens bewust een pauze in te lassen.

Onbewust actief
Vaak gaat het erom dat u tijdens de incubatietijd gaat vergeten waarop u precies vastliep. U loopt als het ware onbewust een stukje terug en neemt andere denksporen. Nieuwe ideeën borrelen op en kansrijke routes kunnen dan tijdens de illuminatie verder worden uitgewerkt.

Benen-op-tafel-300x225Incubatietijd is nuttig
Inmiddels heeft onderzoek voldoende het nut van incubatietijd in het creatieve proces aangetoond. Onduidelijker is nog hoe die bewuste rustperiode ingericht moet worden om zo effectief mogelijk te zijn.

Drie minuten pauze is genoeg
Er zijn aanwijzingen dat in de divergentiefase een korte afleiding (van 1 tot maximaal 3 minuten) effectief is, terwijl tijdens het convergeren een langere pauze wellicht nuttiger is.

Onbewust is beter
We slapen er nog een nachtje over wordt vaak als een excuus gebruikt. Men durft gewoon niet te kiezen. Bij relatief eenvoudige problemen is het zeker een excuus. De Nijmeegse psycholoog Ab Dijksterhuis, bekend van het boek ‘Het slimme onbewuste’, heeft zelfs aangetoond dat onbewust genomen beslissingen beter zijn dan bewust gekozen.

Nachtrust brengt raad
Bij zeer complexe vragen is het juist heel erg verstandig om er goed over te slapen. Na voldoende nachtrust, bleek uit nieuw onderzoek, kwamen beduidend meer antwoorden erbij op openstaande vragen.

Critici die beweren dat “Met de benen op tafel zitten geen werk is, dat doe je maar thuis” hebben dus gelijk als er over futiliteiten wordt nagedacht. Maar betreft het belangrijke bedrijfsprocessen, nieuwe producten of strategische keuzes is het zeer nuttig om hier eens ‘goed voor te gaan zitten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *